14 jul Ready for take off!
”Ik ben bijna jarig en mag 2 grote mensen feesten geven. 1 bij papa en 1 bij mama. Zo hoef ik niet bang te zijn of iedereen wel lief doet tegen elkaar. Misschien krijg ik wel extra veel cadeautjes. Ik ben de enige van mijn vriendinnetjes die een verjaarweekend heeft, dat is best wel cool.”
Een scheiding is niet per definitie negatief of zorgt automatisch voor een vervelende nasleep. Voor kinderen kan het, naast dat het verdrietig is dat papa en mama uit elkaar gaan, ook een positieve kant hebben. Ze mogen meestal twee keer hun verjaardag vieren, hebben soms wel 2 slaapkamers, extra veel speelgoed en hebben vaak een bonusfamilie.
Hoe dit proces verloopt ligt bij beide ouders. Zoals al eerder besproken in mijn vorige blogs is de vraag of het ouders lukt weg te kunnen blijven van hun rol als partner en kunnen zij zich opstellen als de stabiele stewardess of steward van het vliegtuig met de nodige turbulentie. Daarin is het vooral belangrijk dat zij in het belang kunnen blijven denken van de kinderen en hun eigen emoties even kunnen parkeren. Dat is alles behalve makkelijk maar wel noodzakelijk.
Ons brein verwerkt op verschillende manieren informatie. Hiervoor gebruikt het 2 systemen. Systeem 1 is snel, automatisch, emotioneel en onderbewust. Systeem 2 is langzamer en doelbewuster. Hierin weeg je alle opties af. Wanneer er iets in je leven gebeurd waar je op moet reageren, reageer je als eerste vanuit systeem 1.
Waarom vertel ik dit? Nou, wanneer er zich een situatie/turbulentie voordoet schiet systeem 1 aan. Vanuit hier reageer je met alle emoties die daar bij horen. Probeer je deze situatie voor te stellen. Jouw dochter, Klaartje is bijna jarig. Zij mag 2 keer haar verjaardag vieren, bij jou en bij papa. Jouw dochter is helemaal door het dolle heen. Ze krijgt 2 feestjes en misschien wel kei veel cadeaus. Tussen jou en de vader van Klaartje is het alles behalve vrede en zijn er nog veel emoties. Naast alle blijdschap van Klaartje zijn er ook jouw emoties en die zijn alles behalve door het dolle heen. Ja misschien wel door het dolle heen maar hebben die een hele andere lading.
Uit onderzoek is gebleken dat zelfs 95 procent van onze mentale functie vanuit systeem 1 werkt!
Jouw eerste reactie zal dus vanuit systeem 1 komen en zou je dingen kunnen zeggen waar je achteraf spijt van hebt. ”Ja, nu kan het wel leuk zijn bij papa” of ”Papa zal wel zijn best doen om de perfecte en leukste papa te zijn”. Wanneer deze situatie zich voor doet zou je ook vanuit systeem 2 kunnen reageren. Verplaats je in je kind, vindt zij het leuk?Schaadt het haar? Doet dit haar pijn? Brengt het haar iets? Helpend kan zijn om tegen jezelf te zeggen ”Ik gun dit Klaartje”, ”Klaartje vindt het leuk” en hierbij te blijven en dit desnoods op te schrijven of 300 keer te herhalen. Probeer weg te blijven van de partner-rol in systeem 1, blijf bij de ouder-rol en probeer afwegingen te maken vanuit systeem 2.
Pak de controle als steward(ess) over jouw vliegtuig en straal rust uit naar jouw passagiers. Blijf de baas over jouw vliegtuig zodat deze veilig kan landen. Ready for take off.
Liefs, Mandy