scheiding; Verloren verbinding
16206
post-template-default,single,single-post,postid-16206,single-format-standard,bridge-core-2.4.6,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

scheiding; Verloren verbinding

scheiding; Verloren verbinding

‘’ Dit weekend ben ik bij papa. Papa komt mij straks ophalen. Ik vind dat niet leuk en voel dat ik buikpijn heb. Ik weet niet hoe papa en mama tegen elkaar doen. Soms komt papa niet uit de auto als ik naar buiten kom met mijn spullen. Soms loopt mama niet mee naar de auto. Ik voel mij dan zo alleen. Soms kijken ze elkaar niet eens aan. Soms schreeuwen ze en soms moet mama huilen. Ik snap het niet en ben verdrietig. Ze zijn toch nog steeds mijn papa en mama. Soms en eigenlijk heel vaak voel ik mij alleen.’’

Een scheiding is een moeilijke periode van verandering met veel emoties van verlies, schuld, boosheid, verdriet en angst. Het gezin verandert in een nieuw en ander gezin, deze verandering is voor ieder gezinslid moeilijk en niemand vertelt hoe je dat soort veranderingen vorm kan geven. Wanneer je als ouder al worstelt om de dag door te komen is het soms lastig om je eigen emoties aan de kant te zetten om je kind(eren) te ondersteunen. Het ondersteunen van je kinderen is erg belangrijk. Door kinderen mee te laten denken, ondertiteling te geven bij wat er gebeurd voelen ze zich gezien en gehoord in hun gevoelens. 

‘’Een scheiding neem een kind zijn hele leven mee, als ouders elkaar geen ouders laten zijn.”

Wanneer 2 mensen elkaar ontmoeten, partners worden en vervolgens ouders worden hebben zij 2 verbindingen met elkaar. Verbinding PARTNER en verbinding OUDERS. Wanneer ouders besluiten om te scheiden vervalt de verbinding partners en blijft de verbinding ouders. Bij de verloren verbinding partners zit vaak nog veel onopgeloste/onverwerkte emotie. Vaak communiceren ouders vanuit de verbinding partners, die er niet meer is, met alle bijbehorende emoties maar deze verbinding staat los van de verbinding ouders. Zoals bij het overdracht moment van papa naar mama, hierboven beschreven, kan je voelen dat beide ouders in hun eigen pijn zitten en handelen vanuit de verloren verbinding. Voor kinderen is het heel moeilijk om te begrijpen maar vooral om te voelen dat papa en mama ineens niet meer als ouders voelen. Hoe lastig het ook is, is het belangrijk dat je als ouders bewust blijft van deze ouderrol als het gaat om de kinderen. Blijf in verbinding en communiceer als ouders.

‘’Ik durf niet tegen mama te vertellen hoe leuk het bij papa was omdat ik haar geen pijn wil doen en vertel het daarom maar niet.’’

Zelf ben ik ervaringsdeskundige vanuit de kind-rol en gingen mijn ouders scheiden in mijn vierde levensjaar. Alhoewel mijn beide ouders vanuit de beste intenties handelden, heeft de scheiding veel impact op mij gehad. Als kind heb ik enorm gemist dat iemand naar mijn mening en gevoelens vroeg, dat ik werd gezien maar vooral dat ik ondertiteling kreeg bij alles wat er gebeurde. Doordat ik dat heb gemist heb ik mij vaak onveilig en onzeker gevoeld waardoor ik mezelf ging terugtrekken. 

Met behulp van de New Beginnings methode en mijn eigen levenservaringen, ondersteun ik op een laagdrempelige manier vaders en moeders zodat ze er met de juiste tools voor hun kinderen kunnen zijn. 

Het is oké om het even niet te weten, je hoeft het niet alleen te doen. 

Liefs, Mandy